On som

Avinguda d’Artesa, 43  LLEIDA

Horari

De 9 a 20 h (altre horari consultar)

Telèfon de contacte

613 484 373

Trobar sentit a la pèrdua, es possible?

A llarg del temps que porto acompanyant famílies i persones he escoltat tot tipus de respostes a aquesta pregunta: És possible trobar sentit a la pèrdua d’una persona estimada?

Hi ha persones que poden fer-ho, però n’hi ha que se sent molt amenaçada davant aquesta pregunta. De vegades cal crear espais d’escolta, però d’ESCOLTA amb majúscules, d’aquest tipus d’escolta que valida tots els sentiments i emocions. Una escolta respectuosa, empàtica i lliure de qualsevol judici on la persona pot ser ella mateixa tal qual estigui; destrossat/da i sense sentit per poder seguir vivint. Es un tipus d’escolta que es fa no sols amb les oïdes; es fa acompanyada de mirades, d’abraçades d’ànima i de silencis integradors. Espais on es parla un mateix idioma i on pel simple fet d’asseure en aquelles cadires ja t’estàs entenent.

Són llocs on pots parlar de com ha canviat la nevera des de que ell no hi és i són llocs on el món s’atura, per una curta estona, per girar sols al voltant de la mort de la persona estimada i els seus legats d’amor. Trobar sentit a la pèrdua d’una persona estimada, és possible?

04.08.2021 Aquests espais són els que proporcionen els grups de suport i acompanyament al dol. Trobar una mica de sentit a l’experiència de dolor que la persona està vivint en les paraules d’algú altre que esta vivint el mateix és sanador, reconfortant i esperançador. Algunes de les persones que formen part d’aquest grups de suport comenten frases com: Una part de mi pot emmirallar-se en l’altre. M’he deixat plorar el cor per poder parlar-ne. Encara que passin els anys el dolor hi és i poder parlar de que a cada moment ho tens al cor t’ajuda pel simple fet de compartir-ho. Aprenem els uns dels altres per poder anar sobrevivint.

Cada dia, a cada sessió m’emporto al cor una mica de cadascú per a que me donin forces durant la setmana. El grup de dol és un espai on, malgrat el dolor, se sent molt d’amor. Per tot això no m’atreviria a respondre si es pot o no trobar sentit a la pèrdua d’una persona estimada però el que sí que sé és que si hi ha un lloc on poder fer-ho es en un grup de suport o acompanyament al dol. Si estàs travessant una pèrdua, no dubtis en posar-te en contacte amb nosaltres; t’acompanyem! 

 

Montse Robles